Dossier plantenvoeding

de do's & dont's: een handleiding

door daan schrauwen

Lente! Moeten alle planten nu aan de voeding?

het korte antwoord is nee. het lange ook (snorry) 

De meeste kamerplanten hebben tijdens de lente en zomer regelmatig voeding nodig. Behalve dan in sommige gevallen. In de herfst en winter geef je in principe geen voeding, behalve dan in sommige gevallen...

Lekker vaag allemaal zeg!

 

Kijk, onze planten hebben allemaal een eigen 'rugzakje'. Ze werden niet tegelijk aangekocht en we weten niets over de voorgeschiedenis wat betreft potgrond en verzorging. De Plantenbutler stelde speciaal voor jou bovenstaande tabel samen om uit te vogelen wat je best wanneer doet.

Maar voor je je erin verdiept nog even deze extra tips:

 

1. gebruik bij voorkeur bio of organische mest.

> Dit is beter voor het milieu wat betreft productie en bij herintroductie (kliko, gft)

> Werkt zachter en langer

> Houdt de zuurtegraad in balans

> Respecteert het bodemleven van jouw substraat (roofmijten en nematoden voor plaagbestrijding verdragen geen kunstmest)

 

2. halveer steeds de dosis en frequentie op de verpakking om de EC-waarde (mineralengehalte) van je substraat in evenwicht te houden. Een te hoge waarde blokkeert de wortelwerking of keert deze zelfs om (voedingsstoffen afgeven).

 

3. combineer geen voeding met andere kuren zoals brandnetelgier, koffiepads, bananenschillen, eierschalen. Dit werkt elkaar tegen of versterkt elkaar te fel.

 

4. als je veel planten hebt en verschillende voedingstijden, stop dan cocktailprikkers in de potten die je al gevoed hebt zodat je de tel bijhoudt

 

5. meng in een grote fles zodat je de overschot makkelijk kan bewaren (op een koele, donkere plaats)

 

6. geef bij voorkeur vloeibare mest met het gewone gietwater en giet pas als je plant dorst heeft

 

7. een algemene regel is: bloeiende planten hebben tijdens de bloei elke maand voeding nodig, niet-bloeiende planten om de twee maanden

 

8. check bij gebreksverschijnselen of andere problemen ook steeds of je niet met een plaag te maken hebt, dit kan de oorzaak zijn of gelijktijdig voorvallen met andere oorzaken

"Maar beste Plantenbutler, welk merk voeding kan je me aanraden?."

 

Het is een vraag die ik vaak krijg. Het merk is eigenlijk van ondergeschikt belang. Het voornaamste is het volgende:

 

1. Kies absoluut voor organisch of bio, geen kunstmest. Dit is beter voor de gezondheid van je plant, het bodemleven van de potgrond en ons leefmilieu.
>> Let op labels organisch, bio of "100% natuurlijke ingrediënten' of 'toegelaten in biologische landbouw'.

 

3. Voor bladplanten kies je de meest universele soort voeding. Meestal staat er iets als 'groene planten' of 'kamerplanten' op. Dit bevat zowel voor groene als voor bloeiende planten voldoende nutriënten zonder te overdrijven. Te sterk is namelijk echt schadelijk.
Voeding voor cactussen & vetplanten enerzijds en orchideeën anderzijds zijn min of meer inwisselbaar omdat ze erg mild en gelijkaardig van samenstelling zijn, Om het aantal flesjes te beperken, kan je dus tussen deze twee afwisselen. Is het flesje cactusvoeding op, kies bij de volgende aankoop eens voor orchideeënvoeding. Zo verrijk je de potgrond van cactussen en orchideeën op termijn met alle nodige nutriënten.

 

4. Wij zijn grote fan van DCM bio vloeibare plantenvoeding voor kamerplanten omdat hier niet enkel de nodige macronutriënten in opgenomen zijn maar ook goedaardige bacteriën én biostimulant. Waarom dit zo belangrijk is, lees je hier.

 

5. Is het substraat volledig uitgeput dan kan het verarmde bodemleven nog weinig aanvangen met voeding! Zoals de determineertabel onderaan dit dossier aangeeft, zal je in dat geval dus echt nieuw substraat moeten voorzien.

 

Is dat tijdelijk niet mogelijk, bv. omdat je plant net een stressperiode achter de rug heeft (plaag, verhuis, vervoer) kan je voorlopig de bovenste laag van enkele centimeters vervangen door nieuw substraat. Dit is minder ingrijpend en een prima overbrugging totdat de plant er weer wat bovenop is.

 

Combineer in dat geval wél met voeding. Fijn om te weten: substraat volgens ons receptuur in combinatie met deze voeding blijft vele malen langer actief dan universele potgrond.

 

6. Vaste meststoffen op basis van poeders, staafjes e.d. zijn meestal op basis van kunstmest! Kijk dus goed uit wat je koopt.

De DCM meststofstaafjes die wij verdelen zijn 100% bio (en uit duurzame productie). Je kan deze prima gebruiken bij planten zonder issues, die in de lente hun dosis voor twee maanden mogen krijgen.

 

In alle andere gevallen werk je best met vloeibare voeding, omdat je meer controle hebt over actie & reactie.

 

7. Voor planten op hydrocultuur is dit type voeding niet geschikt! Hiervoor heb je echt de gespecialiseerde voeding nodig die je hetzij bij elke gietbeurt, hetzij 2x per jaar dient toe te voegen.

voeding geven determineertabel cpr (1).j

klik op de afbeelding om in PDF formaat te bekijken

Nog vragen? Aarzel niet en stel ze op onze facebookpagina of via mail.

©2019 door de plantenbutler | in opdracht van Mr. H. Bouquet | btw BE0682587119 | rek.nr. BE45 9731 8234 6189

de plantenbutler® is een geregistreerd merk, alle rechten voorbehouden